Meidoorn

Mag een konijn meidoorn eten?

Meidoorn is een struik die familie is van de roos. Andere namen voor de meidoorn zijn de haagdoorn of steendoorn. Het kan zijn dat je deze plant in de tuin hebt staan. Meidoorn komt voor in struikvorm, maar ook in boomvorm.

De plant heeft takken, bladeren, bloemen en bessen. Al deze onderdelen zijn veilig voor konijnen. Maar ook in gedroogde vorm, meestal de bladeren, kom je het zo af en toe tegen in webwinkels die dierkruiden verkopen. 

Meidoorn is echter wel een plant die je alleen moet gebruiken met wat voorkennis. Het is namelijk een plant die invloed kan hebben op andere medicijnen die een konijn gebruikt. Overleg dus altijd met de dierenarts of het veilig is om deze plant te voeren, als je medicatie geeft aan jouw konijn.  Het kan namelijk zijn dat de werking van medicijnen ongedaan gemaakt word, of juist versterkt word in combinatie met dit kruid, en dat wil je natuurlijk niet!

Al eeuwen lang wordt meidoorn gebruikt bij mensen, om de bloedsomloop te stimuleren. Ook bij konijnen heeft het deze werking. Meidoornthee kan helpen cholesterol te verlagen. Ook in de Chinese geneeskunde wordt meidoorn veel gebruikt. 

Meidoorn mag je voeren aan konijnen. Gebruikt jouw konijn echter medicijnen, dan raden wij af om deze plant te voeren. Als dat niet het geval is, is het een fijne plant om in een konijnvriendelijke tuin te hebben staan, en om incidenteel wat van aan de konijnen te voeren.