Gezond konijnensnoep

Dierenwinkels staan vol met snoepjes voor konijnen. Veel snoep in de dierenwinkel bevat echter ingrediƫnten die totaal niet geschikt zijn voor konijnen.

Snoep en gezond gaan normaalgezien niet samen. Toch zijn er voor konijnen best verantwoorde lekkernijen te vinden die je – met mate – kan voeren om ze te verwennen of te belonen.

Steeds meer merken komen met verantwoorde lekkernijen voor konijnen op de markt die bijvoorbeeld graanvrij zijn en als hoofdbestanddeel grassen hebben. Merken als Supreme, Rosewood en JR Farm hebben naast de traditionele ongezonde snacks inmiddels ook meer verantwoorde snacks en snoepjes in het assortiment zitten. Maar ook voor deze lekkernijen is het beter dat je het echt met mate geeft. Zie het als een taartje of maaltijd van een fastfoodketen, niet geschikt om elke dag te eten!

Wat mag er niet in konijnensnoep zitten?

Helaas staat er vaak op verpakkingen “voor konijnen en knaagdieren” of een plaatje van een konijn op de voorkant, terwijl er toch echt ingrediĆ«nten in het product zitten die schadelijk of zelfs giftig zijn voor konijnen. Dat komt omdat er maar weinig wetgeving is op dit gebied, er word bij konijnenvoeding namelijk vooral gekeken of iets schadelijk is voor mensen als ze het konijn zouden opeten. Onze huisdierkonijnen zijn echter geen slachtkonijnen, en we willen het liefst dat ze lang en gezond bij ons blijven. Daar zijn veel voedingsproducten die voor konijnen op de markt zijn, helaas niet op ingesteld.

Het eten van snoepjes mag geen invloed hebben op de hoeveelheid hooi die het konijn eet, en ook de keutels moeten na het eten van snoep goed blijven. Een konijn heeft er niets aan als het na het eten van konijnensnoep diarree krijgt. Kies dus zeker niet voor producten die noten, pinda’s, ei, zuivel, honing, dierlijke producten, aardappel, toegevoegde suikers of overdreven veel kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten.

Verantwoord snoepen

Beter nog dan kiezen voor bewerkte producten, is het geven van enkelvoudige, onbewerkte of maar minimaal bewerkte producten. Denk dan bijvoorbeeld aan een lekker gedroogd kruid, gedroogde groenten zoals erwtenvlokken of johannesbrood of een stukje vers of gedroogd fruit. Ook speeltjes gemaakt van grassen of knaaghout zoals wilg kunnen een leuke en lekkere traktatie zijn voor konijnen en zijn een gezonde manier om ze te verwennen met iets leuks.

Brokjes van een ander merk kunnen ook als snoepje aangeboden worden uit de hand. Dit kan vooral handig zijn als het een konijntje betreft dat wat moet aankomen.

Mensenvoedsel voor konijnen

Helaas zien wij dat er nog regelmatig mensenvoedsel aan konijnen gegeven word. Brood en crackers bijvoorbeeld. Dit is echter ontzettend slecht voor de spijsvertering en niet aan te raden. Dit kan, zeker op de lange termijn, flinke problemen geven met de gezondheid.