Groente voor konijnen

Groenvoer kun je verdelen in een aantal verschillende categorieën. Fruit, groente, kruiden en grassen.

Fruit

Fruit mogen konijnen maar een klein beetje hebben. Fruit bevat wel gezonde vitamines, maar het bevat ook fruitsuikers. Fruitsuikers zorgen in grote hoeveelheden voor diarree.

Groente

Groente mogen konijnen wel wat meer hebben. Met dit onderdeel van de dagelijkse konijnenvoeding kun je makkelijk variëren, je kiest in de supermarkt de soorten die op dat moment goedkoop zijn en vult het eventueel aan met eigen gekweekte soorten. Ongeveer 10% van de dagelijkse voeding van een konijn mag uit groente bestaan.

Vers gras

Ook vers gras valt onder groenvoer. Deze soort valt een beetje tussen twee voedingscategorieën in, het valt voor een deel onder groenvoer, maar heeft ook een overlap met hooi. Let wel op dat als je vers gras wil voeren dat je het niet te eenzijdig maakt. De speelgazonnetjes, siergazonnetjes en sportveld grasmengelingen zijn niet zo heel gevarieerd. Beter zou het zijn om een weidemengeling voor de paardenwei in te zaaien, als je gras in grote hoeveelheden wil voeren aan konijnen, en dat ook lekker lang te laten groeien voor je het oogst. Daar heeft echter niet iedereen de ruimte voor, en dat lukt in Nederland ook niet het hele jaar door. Vandaar dat hooi dan een goede uitkomst bied als alternatief voor vers gras.

Herbivoren en folivoren

Van nature zijn konijnen herbivoren, planteneters. Of nog specifieker zijn het bladeters, folivoren. Ga je op zoek naar groentesoorten die je regelmatig kan aanbieden, dan zit je dus goed in de groep van de bladgroenten!

Wat zijn bladgroenten dan precies? Tja, dat is eigenlijk een ruim begrip. Het zijn eigenlijk alle groenten waarbij mensen het blad van de plant opeten. Voor konijnen vallen ook alle grassoorten in deze groep. 

Bladgroenten bevatten veel vitamines die goed zijn voor de weerstand. Ook bevatten bladgroenten veel vezels, en die zijn goed voor de konijnendarmpjes.

Let wel op dat ook sla en koolsoorten in deze groep vallen. Hele gezonde groentesoorten als het om voedingswaardes gaat, maar als nadeel hebben ze wel dat sommige konijnen er toch wat gevoelig voor zijn en diarree van kunnen krijgen. Het zijn dus wel groenten die je rustig moet opbouwen en aanwennen. Op deze website vind je uitleg over de groentesoorten, fruitsoorten en verse kruidensoorten die je kunt voeren aan konijnen. 

Groente voor konijnen

Fruitsoorten voor konijnen

Kruiden voor konijnen