Knaaghout voor konijnen

Een lekkernij voor konijnen, knaaghout! Een overzicht van welke soorten ze mogen met aanvullende informatie er bij vind je op deze pagina.

Je mag niet zomaar alle soorten hout aan konijnen geven, sommige boomsoorten zijn zelfs giftig.  Knaaghout geef je als aanvullende voeding, het valt dus eigenlijk in de categorie snacks. Hoewel veel konijnen echt dol zijn op knaaghout, is het niet de bedoeling dat ze er minder hooi door gaan eten. Het is dus echt aanvullende voeding, je geeft het met mate. Een stukje knaaghout van ongeveer 20 gram per kilogram lichaamsgewicht bijvoorbeeld. Afhankelijk van de dikte van het knaaghout is dat vaak een tak van 15-25 cm lang.

Giftige houtsoorten voor konijnen

Konijnen mogen van de meeste fruitbomen eten, maar niet van fruitsoorten die vallen onder de steenvruchten. Dat zijn pruimen, perzikken, kersen, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, walnoten en mango’s.  In de planten en vruchten van die bomen zit een giftige stof. Meestal merk je pas problemen nadat ze er meerdere keren of echt een grote hoeveelheid van hebben gegeten. Konijnen kunnen dan onder andere schildklierproblemen, ademhalingsproblemen en in het ergste geval zelfs een hartstilstand krijgen.

Niet alleen in steenvruchten zitten giftige stoffen, ook in vlierbessen, onbewerkt lijnzaad, amandelen en cassave. En in de pitten van appels en peren.

Vooral rond de kerstperiode komt de vraag naar voren of naaldbomen zoals onze kerstbomen, sparrenbomen en denenbomen nou wel of niet giftig zijn voor konijnen. Dat is echter per boomsoort verschillend. Het beste is toch om te zorgen dat de konijnen er niet bij kunnen, en nee, ook de kerstboom mag in Januari niet bij de konijnen in het verblijf worden gegooid als knaagmateriaal.
Er wordt veel voor naaldbomen gewaarschuwd omdat in sommige naaldbomen een olie zit die giftig is voor honden en katten. Bij konijnen is daar echter weinig over bekend. In de natuur leven konijnen wel in naaldbossen en eten ze in tijden van schaarste zelfs dennenappels, sparappels en schors van naaldbomen.  Bij konijnen zit het gevaar hem vooral in de hars. In hars zitten namelijk  etherische olieën, en die zijn in grote hoeveelheden giftig, zeker als ze onverdund worden ingenomen. Geef dus voor de zekerheid geen hout van naaldbomen aan konijnen.

Er zijn ook heel wat soorten hout die een beetje tussen veilig en giftig in zitten. Het is niet aan te raden om die houtsoorten te voeren, maar de gevolgen van het eten van die houtsoorten zijn minder erg dan bij echt giftige houtsoorten. Denk dan aan diarree, verstopping of dat er echt hele grote hoeveelheden van gegeten moeten worden voor er gezondheidsproblemen optreden.  Houd het echt bij de bekende, veilige soorten.

Kopen of zelf oogsten

Knaaghout kun je kopen in winkels, in de vorm van takjes, stukjes of verwerkt in speelgoed, maar je kan het ook zelf oogsten. Oogst je het zelf, controleer dan goed of je de juiste, veilige boomsoort snoeit, of er geen vogelpoep op zit, of het niet bespoten is en snoei ook niet langs drukke verkeerswegen.

Overzicht van bomen die veilig zijn voor konijnen

Wil je meer informatie over een boomsoort, zoals informatie over welke delen je precies mag voeren, of er dingen zijn waar je op moet letten en of er nog voor- of nadelen zijn voor de gezondheid van de konijnen, klik dan op de naam van de boomsoort om naar de informatiepagina te gaan.

A

Appel (appelboom)

B

Berk (Berkenboom)

E

Eik

Els

F

Framboos (frambozenstruik)

H

Haagdoorn / Meidoorn

Hazelaar / Hazelnoot

M

Meidoorn / Haagdoorn

P

Peer

Populier

K

Kastanje

W

Wilg