Lijnzaad

Lijnzaad groeit aan populariteit in de konijnenwereld. Dat komt eigenlijk uit de paardenwereld.

Lijnzaad is het zaad van vlas. Vlas wordt gebruikt om linnen te maken en word al lange tijd geteeld. In de tijd dat paarden echt nog werkpaarden waren werd er veel lijnzaad gevoerd, in die tijd was er namelijk nog geen krachtvoer te krijgen. De laatste jaren slaat de populariteit van dit product over naar de konijnenwereld.

Lijnzaad werd gebruikt voor de spijsvertering. Het ondersteunt de slijmlaag in de darmwand, waardoor de stoelgang makkelijker verloopt. Daarnaast heeft lijnzaad antibacteriële en antivirale eigenschappen.

Ongekookt bevat lijnzaad een plantengif, blauwzuur. Ook voor konijnen is dat giftig. Geef dus nooit ongekookt lijnzaad aan de konijnen. De meeste konijnenbaasjes geven om die reden kant en klare lijnzaadbrokjes of lijnzaadpellets aan de konijnen, omdat ze die makkelijker eten en je die niet zelf vooraf hoeft te koken.

Voor konijnen die gevoelig zijn voor verstopping, kan het geven van enkele brokjes lijnzaad per dag helpen om de spijsvertering wat beter te laten verlopen. Geef je echter te veel, dan zal het diarree veroorzaken. Ook zorgt het voor een mooie, glanzende vacht.

Lijnzaad bevat een hoge concentratie omega–3 vetzuren, linolzuur, alpha linoleenzuur, lecithine, vitaminen A, B1, B2, C. en E. Lijnzaad kan het weerstandsvermogen en de vruchtbaarheid bevorderen, geeft een glanzende vacht en biedt ondersteuning bij haaruitval, jeuk en kale plekken.