Papaja

Een lekkere verwennerij, papaja. De meeste konijnen zijn er dol op!

Papaja mag je vers en gedroogd aan konijnen geven. De schil mogen ze ook hebben, hoewel wij dat niet aanraden in verband met pesticiden. De pitjes mag je ook niet voeren.

Papaja heeft veel positieve eigenschappen, zeker als je het vers voert. Deze vrucht stimuleert de eetlust en spijsvertering. Papaja bevat veel vitaminen, die het imuunsysteem versterken.

Ook in gedroogde vorm kun je papaja kopen. Dat is echter wel wat minder gezond, omdat er meestal toevoegingen bij zitten zoals citroenzuur en sulfiet. Ook kunnen er voedingsstoffen verloren gaan tijdens het bewerkingsproces.

Per 100 gram bevat verse papaja 0,6 gram eiwit, 20mg calcium en 16 mg fosfor. De werkzame stoffen in papaja zijn alkaloïde, amine, carotenoïde, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, saponine, ijzer, zink, foliumzuur en de vitaminen B1,B2, B3, B6, C en E.

Het calciumgehalte in papaja is niet heel hoog, het kan dus in beperkte mate gegeven worden aan konijnen die een calcium arm dieet moeten volgen door nierproblemen.

Voor alle fruitsoorten geldt dat je ze met mate moet geven aan konijnen. Kleine porties, niet dagelijks. Konijnen vinden het heerlijk, en fruit bevat veel goede vitaminen en voedingsstoffen. De fruitsuikers in fruit kunnen echter snel diarree en gasvorming veroorzaken.