Kokos

Is kokos giftig voor konijnen? Nee, maar het is wel een product waar je wat meer van moet weten, voor je het gaat voeren aan jouw konijnen.

De plant, de kokospalm is veilig, niet giftig voor konijnen. De plant is echter niet geschikt als voedsel of knaaghout. Gedroogde bladeren van de kokospalm worden wel eens verwerkt in konijnenspeeltjes, dat is niet erg. Maar het is niet de bedoeling dat je bladeren van deze palm gaat voeren in de dagelijkse groenteschotel voor konijnen.

Bijna alle palmensoorten zijn veilig voor konijnen. Dat maakt ook dat veel palmensoorten ideale kamerplanten zijn voor huishoudens waar konijnen los lopen. Het is aan te raden de planten wel buiten bereik van de konijnen te zetten, maar mochten ze toch een keer van de plant smullen dan is er geen probleem.

De kokosnoten zijn ook veilig voor konijnen, niet dat ze er echt van eten, daar is de schaal te hard voor. Van de harde buitenkant kun je wel leuk konijnenspeelgoed maken. Touw gemaakt van kokosvezel is ook veilig om te gebruiken als je zelf konijnenspeelgoed wil knutselen.

Het enige deel van de kokosnoot wat gebruikt word als konijnenvoeding is het witte vruchtvlees aan de binnenkant van de kokosnoot, de kokos. Vaak is dit te koop in (dieren)winkels in stukjes of vlokken. Controleer wel altijd goed of er stoffen aan toegevoegd zijn, of dat het pure kokos betreft.

Kokos bevat veel vezels en vitaminen, heeft antivirale en schimmeldodende eigenschappen en is goed voor het immuunsysteem.

Verse kokos bevat per 100 gram: 20 mg calcium, 95 mg fosfor. Ook bevat het 40 gram vet en 15 gram vezels per 100 gram kokos. Verder bevat het vitamine B2, B6, B11, vitamine C. En het bevat natrium, calium, ijzer, magnesium en zink.

Voor alle fruitsoorten geld dat je ze met mate moet geven aan konijnen. Kleine porties, niet dagelijks. Konijnen vinden het heerlijk, en fruit bevat veel goede vitaminen en voedingsstoffen. De fruitsuikers in fruit kunnen echter snel diarree en gasvorming veroorzaken.

Ook kokosolie komt voor in konijnenvoeding. Bij sommige gedroogde fruitsoorten word dit toegevoegd tijdens het drogingsproces, om kleur te behouden. Het is echter niet nodig en niet aan te raden om zelf kokosolie toe te voegen aan de voeding van een konijn. Het bevat veel vetten, en die komen van nature niet in die mate voor in konijnenvoeding. Daardoor kan het darmklachten zoals diarree veroorzaken.