Johannesbrood

Johannesbrood is los te koop, als lekkernij, maar zit ook vaak in snoepmixen die te koop zijn voor konijnen. Zelfs in konijnenvoer kun je het tegen komen.

Johannesbrood is een peulvrucht, de vrucht van de johannesbroodboom. De pitten worden vaak verwerkt tot poeder, johannesbroodpitmeel. Dat wordt vaak gebruikt bij mensenbaby’s omdat het helpt als ze veel spugen. De hulzen van de peulen worden echter gebruikt als diervoeding, ook voor konijnen. Het is dus eigenlijk een restproduct van de johannesbroodpitmeel productie.

Niet alle peulvruchten zijn veilig voor konijnen, Johannesbrood gelukkig wel. Veel soorten peulvruchten, met name de bonen, kunnen heel erg snel voor gasvorming zorgen bij konijnen. Het is dus niet aan te raden deze te voeren aan konijnen, een gasaanval kan namelijk dodelijke afloop hebben voor een konijn. Gelukkig is Johannesbrood wel veilig om te voeren, het veroorzaakt, mits je het in normale hoeveelheden aanbied, geen gasaanvallen.

Johannesbrood moet je wel zien als verwennerij, als snoepje. Het zit ook veel verwerkt in snoepjes, koekjes, snoepstengels en snoepmixen voor konijnen. Als je te veel geeft, kan het diarree veroorzaken. Geef het dus echt als aanvullend voedsel. Als een snoepje uit de hand, of een lekker extratje.

Johannesbrood is rijk aan natuurlijke suikers (49g per 100g), calcium, ijzer en fosfor en bevat veel natuurlijke vezels (40g per 100g). In 100 gram johannesbrood zit 0,348 g calcium. De eiwitten in johannesbrood (4.6 g per 100 g) voor spieropbouw. Daarnaast krijgen konijnen er een mooie, glanzende vacht van.