Hazelaar

Mogen konijnen hazelaar eten als knaaghout, of kruid? Zijn hazelnoten giftig?

De hazelaar is familie van de berk. Van de hazelaar mag je alle onderdelen geven, zowel de takken, bast, bladeren als hazelnotjes. Met de hazelnootjes moet je wel voorzichtig zijn, geef die echt met mate.

De boom heet officieel hazelaar, de vruchten heten hazelnoten. In de volksmond word de hazelaar ook wel de hazelnootboom genoemd.

De takken en bast van de hazelaar kun je als knaaghout aanbieden van konijnen. Hazelaar heeft nauwelijks toxische werking, je kan dus niet snel te veel geven. Houd echter wel een normale portie aan, anders eten konijnen minder hooi. Te veel in één keer als ze het niet gewend zijn kan wel diarree veroorzaken.

Het hazelnootblad bevat veel vezels, die voor een goede spijsvertering zorgen. Het is voedzaam blad. Er word gezegd dat hazelaarblad postief effect heeft op de bloedvaten. Hazelaarblad of hazelnootblad mag vers, maar ook gedroogd aangeboden worden aan konijnen. Van hazelnootblad kun je ook thee maken voor konijnen.

Voor uitwendig gebruik wordt hazelaarblad en schors van de hazelaar ook ingezet, het werkt bloedstelpend en helpt bij het genezen van wonden.

Hazelnoten zijn veilig, maar je moet ze wel echt heel beperkt aanbieden. Een enkel nootje wat nog aan een tak hangt of tussen (gedroogd)blad zit. Het is niet aan te raden echt los hazelnoten te kopen om aan de konijnen te voeren. Hazelnoten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ze bevatten veel vitamine E, magnesium, koper. En veel koolhydraten, eiwitten en natuurlijke vetten. Hazelnoten bevatten antioxidanten, vooral in de schil.