Framboos

Van de framboos mag je alles voeren aan konijnen, van de wortels, takken, bladeren tot aan de rijpe frambozen zelf. Dat laatste is voor veel konijnen echt een lekkernij waar konijnen heerlijk van smullen.

De frambozentakken, de struik zelf dus, is lekker knaaghout voor konijnen. Doorns zijn niet erg, konijnen knabbelen die gewoon kapot zonder dat ze er last van hebben.

Frambozenblad mag je ook voeren, zowel gedroogd als vers. Frambozenblad werkt tegen diarree en zuivert het bloed bij infecties. Ook aan zwangere en zogende konijnen mag frambozenblad bijgevoerd worden, het zou kunnen helpen bij de bevalling en de melkproductie bevorderen.

Framboos bevat veel vitamines. Vitamine B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Frambozen zijn rijk aan minderalen zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en koper. Per 100 gram bevatten frambozen wel heel wat fruitsuikers, 5.2 gram. Met mate voeren dus! Er zit 40 mg calcium en 40 mg fosfor in 100 gram frambozen.

Voor alle fruitsoorten geldt dat je ze met mate moet geven aan konijnen. Kleine porties, niet dagelijks. Konijnen vinden het heerlijk, en fruit bevat veel goede vitaminen en voedingsstoffen. De fruitsuikers in fruit kunnen echter snel diarree en gasvorming veroorzaken.