Erwt

Erwt staat stiekem heel wat op het menu van onze konijnen. Maar is dat eigenlijk wel goed?

Ongemerkt zit erwt overal in. In de brokken, in snoepjes, in snackmixen. Maar erwt is niet echt voedsel wat konijnen veel in de natuur eten. Is het dan wel goed om erwt bij te voeren?

Wij vermoeden dat erwt stiekem zoveel in konijnenvoer zit, omdat het een vrij goedkoop, makkelijk te kweken product is. Het zit in veel veevoeders, en daarom ook vaak in konijnenvoer, zeker in gemengde konijnenvoeders kom je erwtenvlokken veel tegen.

Erwten zijn peulvruchten. Niet alle peulvruchten zijn veilig voor konijnen. Eigenlijk alleen erwt en johannesbrood kun je voeren. Veel soorten peulvruchten, met name de bonen, kunnen heel erg snel voor gasvorming zorgen bij konijnen. Het is dus niet aan te raden deze te voeren aan konijnen, een gasaanval kan namelijk dodelijke afloop hebben voor een konijn. Zeker ongekookte peulvruchten zoals ongekookte bonen en de planten daarvan zorgen snel voor gasaanvallen. Daarnaast bevatten peulvruchten als ze onverhit zijn veel lecitine, een natuurlijke gifstof. Beter iets wat je kan mijden dus.

Zijn erwtenvlokken dan wel veilig? Ja, gelukkig wel. Erwtenvlokken zijn echter kort verhit, vervolgens geplet en gedroogd. Daardoor kunnen ze wel veilig aan konijnen gevoerd worden.

Geplette erwten, of erwtenvlokken, worden vaak gevoerd aan konijnen die mager zijn en wat gewicht aan moeten komen. Het zijn namelijk behoorlijke dikmakers. Wij raden wel aan om erwtenvlokken met mate te geven. Ze mogen geen groot onderdeel vormen van de dagelijkse voeding, maar echt als aanvullend, een snoepje, beloning of extratje.

Erwtenvlokken bevatten ongeveer 25 mg calcium per 100 gram. Ook bevatten ze 5 mg eiwitten per 100gram. Verder bevatten erwtenvlokken veel koolhydraten, vet, kalium, natrium, vitamine A, vitamine C, ijzer en magnesium.

Erwtenvlokken kunnen dus een handig hulpje zijn om konijnen wat aan te laten komen. De eiwitten die er in zitten helpen bij de spieropbouw. Ook werken erwtenvlokken eetlustopwekkend, ook erg handig als je konijn wat moet aankomen.

Ook in de vorm van stro kun je erwt tegen komen: Erwtenstro. Meestal gebruiken konijnenbaasjes echter tarwestro. Over het algemeen wordt erwtenstro meer voor vogels gebruikt. Het is voor vogels prettiger om nestjes van te bouwen omdat het minder glad is. Voor konijnen is het minder ideaal omdat het een harde, stugge stro soort is, die minder isoleert dan tarwestro.