Hooi

Hooi en grassen zijn het belangrijkste voedsel voor konijnen. Belangrijker dan brokjes.

Het voedsel van wilde konijnen

Konijnen zijn planteneters, herbivoren. Of als je echt precies wil zijn zelfs folivoren: bladeters. Konijnen in de natuur eten vooral grassen. Maar zeker ook een ruime variatie aan kruidachtige planten die tussen de grassen groeien. Verder eten konijnen, zeker in tijden van schaarste, schors. En af en toe wat fruit als ze het tegen komen.  En wilde konijnen eten – tot ergernis van boeren – ook groenten die op akkers gekweekt worden.

Het voedsel van tamme konijnen

Onze tamme konijnen zijn echter geen wilde konijnen. Helaas worden veel tamme konijnen van klein af aan al op een dieet van voornamelijk brokjes met granen en zaden gezet. Sterkter nog, van veel tamme konijnen is de darmflora zo slecht ontwikkeld dat ze nauwelijks verse grassen , verse kruiden en groente kunnen verduren – terwijl dat juist het belangrijkste voedsel voor hun wilde soortgenoten is!

De laatste tijd komt men toch steeds meer van terug van de volle bak konijnenbrokken.  Granen blijken niet goed te zijn voor de spijsvertering van konijnen en hele erge dikmakers te zijn. Geperste brokjes bevatten vezels die zo bewerkt zijn, dat ook dat invloed heeft op de spijsvertering. Je leest steeds vaker dat hooi onbeperkt en als hoofdvoeding aangeboden moet worden – waar wij het helemaal mee eens zijn.

Konijnen hebben namelijk de lange, ruwe, onbewerkte vezels nodig zoals deze in grassen en grasachtige kruiden zitten voor een goede spijsvertering, maar ook voor het goed afslijten van de tanden en kiezen.

Hooi

In de natuur eten konijnen heel veel grassen.  Helaas heeft niet iedereen een natuurgebied met een gevarieerde grasweide in zijn achtertuin. Ook is het moeilijk om jaar rond aan voldoende vers gras te komen voor konijnen en andere grasetende dieren. Daarom is er vroeger iemand op het geniale idee gekomen om gras te drogen, om er hooi van te maken. Op die manier is het gevarieerde grasveld voor iedereen jaar rond bereikbaar.

Het grootste gedeelte van konijnenvoeding hoort te bestaan uit grassen en grasachtige kruiden, wel 70 tot 80%. Ongeveer hun eigen formaat in los hooi per dag.
Het zal voor een aantal konijnen die een slechte start hebben gehad qua voeding en ziektes die effect hebben op de spijsvertering lastig zijn om dit op te bouwen, om dit aan te leren, zeker verse producten. Gelukkig is de gedroogde vorm van gras, hooi, geschikt voor elk konijn, ook voor konijnen met een gevoelige spijsvertering.

Positieve eigenschappen van hooi

Hooi heeft een aantal postieve eigenschappen die goed zijn voor konijnen: het heeft veel lange vezels die goed zijn om de tanden en kiezen af te laten slijten en een goede invloed hebben op de spijsvertering. Daarnaast heeft hooi een laag caloriegehalte, konijnen kunnen er dus heel wat van eten, zonder dat ze snel dik zullen worden.  Het voordeel daarvan is ook weer dat konijnen lang bezig zijn met het eten van hooi, en het daardoor ook verveling tegen gaat.