Beestjes in konijnenvoer

Ongedierte in of bij je konijnenvoer is erg vervelend. Welke soorten zie je het meest en wat kun je er tegen doen?

Het is vaak even schrikken, maar in konijnenvoeding kan soms ongedierte zitten!

Muizen en ratten bij het konijnenvoer


In konijnenverblijven maar ook op plekken waar je voedsel opslaat kunnen muizen en ratten komen. Dit is eenvoudig te voorkomen door fijnmazig voliƩregaas te gebruiken voor de konijnenren en voedsel in afgesloten bakken en emmers te bewaren. Geef ook geen onbeperkte hoeveelheid konijnenbrok, maar meet dit af. Op die manier krijgen ze een portie brok die in ongeveer 20 minuten opeten en krijgen muizen en ratten geen kans om daar van mee te eten.

Motjes in konijnenvoer


Er kunnen verschillende motten soorten in konijnenvoeding zitten. De voermot of voedermot is de meest voorkomende. Deze komen soms in de vorm van larve, maar ook in de vorm van motje voor in konijnenvoeding. In brokken die sterk verhit zijn, zul je ze niet snel vinden. Maar in de minder bewerkte producten zoals het hooi en gedroogde bloemen, grassen en kruiden kunnen ze wel zitten. Producenten nemen wel maatregelen om dit zo veel mogelijk te voorkomen, maar omdat er geen chemische middelen ingezet kunnen worden, is dat vaak niet 100% te voorkomen. Deze diertjes komen van nature op dit soort producten voor, dat is hun leefomgeving en voedsel.

Wees gerust, deze mot en de larve er van is onschadelijk voor konijnen en knaagdieren zoals hamster, muis en gerbils. De omnivoren eten ze zelfs graag! Voor konijnen, die een plantaardig dieet volgen, is het ook niet ongewoon dat ze een beestje mee eten. Dat kan zolang het minimaal is gelukkig geen kwaad. Er is niet direct reden voor paniek dus! Maar ideaal is het niet en het is beter om dit te voorkomen.

Voermotten voorkomen kan door de voeding koel te bewaren, onder de 20 graden heeft de voorkeur. Bewaar het in een afgesloten bak. Bewaar het donker. Een ouderwets bewaarblik of koektrommel is bijvoorbeeld goed geschikt voor het bewaren van gedroogde kruiden. Verwijder rondvliegende motjes direct. Er bestaan mottenvallen, feromonenvallen, waar je de motjes mee kan vangen. Het voedsel een nachtje in de vriezer stoppen wordt ook wel eens geadviseerd, maar let daarbij wel heel goed op dat het voedsel wel droog moet blijven, er mag geen vocht bij komen. Als er vocht bij komt, kunnen er namelijk problemen met schimmel ontstaan. De meeste droge producten zoals konijnen brokken en gedroogde kruiden kun je wel in de vriezer doen zonder dat het slecht wordt, maar verpak het wel goed zodat er geen vocht bij komt.

Kevertjes in konijnenvoer


De voerklander is een klein kevertje met een snuitje die soms in konijnenbrokken opduikt. Dit is met name bij de gemengde konijnenvoeders het geval. Vaker zit deze kever op voeding voor vogels.
De kevertjes worden ook wel de graanklander genoemd. De kevertjes op zich zijn niet giftig, maar als ze eten laten ze mest achter, een soort gruis. Dit kun je beter niet voeren aan de konijnen, hiervan kunnen ze spijsverteringsproblemen krijgen.

Gooi brokvoeding waar deze kever in zit weg. Reinig alle spullen die er mee in aanraking zijn geweest goed. Doe dit door het goed schoon te maken en met heet water te spoelen, en/of door het enige tijd in de diepvries te stoppen.

Naast deze kever soort, zijn er meerdere soorten die je in konijnenvoeding tegen kan komen.

Slakken in het konijnenvoer

Het is meestal een bepaalde periode in het jaar dat er veel slakken zijn en soms kruipen die ook het konijnenverblijf in. Je ziet de slakkensporen soms ook over het konijnenvoer heen. Moet je daar iets aan doen? Ja, dat is wel aan te raden.
Slakken kunnen parasieten bij zich dragen en slakkengif in het lichaam hebben, honden en katten kunnen om die reden ziek worden van het eten van slakken. Konijnen eten slakken meestal niet op, maar toch is het aan te raden deze te voorkomen in het konijnenhok.
Diervriendelijke manieren om van slakken af te komen zijn de slakken met de hand vangen. Neem een emmertje mee, trek handschoenen aan en neem een zaklamp mee. Doe dit vooral op vochtige avonden. Als je het een aantal avonden doet en de slakken ver van het konijnenverblijf weer uit zet, zou de hoeveelheid slakken sterk moeten minderen.
Er zijn ook mensen die een rand rondom het konijnenverblijf maken waar slakken niet overheen gaan, een laagje split bijvoorbeeld. Ook kun je van fijnmazig gaas of met een slakkenborstel een rand maken waardoor ze niet in de konijnenren kunnen komen.

Mijt in hooi en bodembedekking bij konijnen

Mijten zijn hele kleine spin achtige beestjes. In de omgeving van konijnen komen best wat mijten voor, met name in het najaar en de winter. Denk aan oogstmijt en hooimijt, maar ook huisstofmijt. Gelukkig hebben de meeste konijnen er geen last van. Konijnenbaasjes kunnen er wel gevoelig voor zijn en een allergie voor hebben of ontwikkelen. Zeker als konijnen in huis leven kan dat het geval zijn.

Aangezien hooi het belangrijkste voedsel is voor konijnen, is het ook nooit volledig te voorkomen. Vroeg of laat heb je een keer een pakje hooi, zakje kruiden of pak bodembedekking met mijten er in.

Voorkomen kan door alles netjes schoon te houden, droog en in gesloten verpakking op te slaan. Heb je last van mijt? Een nachtje in de vriezer kan voor hooi en andere droge producten zoals bodembedekking wat helpen. Alle stoffen producten heet wassen op minstens 60 graden. Kiezen voor materialen in het verblijf waar mijten niet van houden en die goed schoon te houden zijn. Het volledig voorkomen of verwijderen is bijna niet te doen.

In veel gevallen, als de eigenaren er last van hebben is de konijnen en bijbehorende producten naar buiten verhuizen de enige optie om het leefbaar te houden.