Weegbree

Weegbree is één van de meest voorkomende planten op de wereld. Hoewel de meeste mensen het kruid simpelweg als onkruid zien, is het wel een veel gegeven voedsel aan konijnen en cavia’s.

Weegbree wordt aan konijnen gevoerd omdat ze het lekker vinden, maar ook omdat het een kruid is met veel positieve eigenschappen. Weegbree bevat vitamine A en B, en bevat alle mineralen. Het werkt weerstandsverhogend en is een kruid met een positieve invloed op de luchtwegen en nieren.

Er bestaan verschillende soorten weegbree. Smalle weegbree en grote weegbree zijn het meest gebruikt als het gaat om voedsel voor konijnen. Beide soorten hebben in grote lijnen dezelfde geneeskrachtige werking.

Weegbree kun je aan konijnen voeren die luchtweginfecties hebben. Het werkt ontstekingsremmend, dood en remt de groei van verkeerde bacteriën en werkt verzachtend op de luchtwegen. Worden jouw konijnen echter behandeld voor pasteurella, ook wel “het snot” genoemd, overleg dan wel met de dierenarts of je weegbree wel of niet bij mag voeren.

Weegbree kan een wisselwerking hebben met bepaalde traditionele geneesmiddelen. Krijgt jouw konijn medicatie, vraag dan altijd bij de dierenarts na of je wel weegbree kan voeren. Het is ook niet aan te raden om weegbree te voeren aan zwangere konijnen.

Ook is weegbree is te gebruiken bij konijnen met nierklachten, het stimuleert de nieren om overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren.

Ook als wondverzorging kan  weegbree gebruikt worden, wel de verse plant dan wel.  Een vers weegbreeblad over een wond vrijven werkt bloedstelpend, weert infecties en heeft een antibacteriele werking. Ook helpt weegbree jeuk en schimmels verminderen.

Weetje: Weegbree groeit meestal vlak bij brandnetel. Dat is handig van de natuur, want als je een weegbree blad plukt en kneust en het over een plek wrijft waar je irritatie van brandnetel hebt, dan verlicht dat!

Weegbree kun je vers en gedroogd voeren aan konijnen. Ook kun je er thee van maken, weegbree thee kan helpen bij diarree, keelpijn en tandvleesproblemen.

Wil je zelf weegbree drogen dan is dat een lastig klusje, het blad wordt erg snel zwart. Je kan het dus beter vers voeren, en als het niet voor handen is gedroogde bladeren kopen in plaats van zelf proberen te drogen.