Wat is beter voor konijnen, een waterbak of een drinkfles? En wat zijn de voor- en nadelen er van?
In eerste instantie starten konijnenbaasjes vaak met een drinkfles voor de konijnen. Het lijkt een logische keuze zijn. Toch hebben drinkflessen meer nadelen dan voordelen. Wij adviseren dus ook niet om (alleen) een drinkfles te gebruiken. Je kan de konijnen natuurlijk de keuze geven uit beide opties, maar grote kans dat ze zelf toch echt ook voorkeur geven aan een drinkbak. Hieronder staan de voordelen en nadelen van drinkflessen voor konijnen uitgelegd.
Voordelen van een drinkfles voor konijnen
Een drinkfles lijkt hygiënisch omdat er niets in het water kan vallen. Dit valt in de praktijk echter tegen door algengroei.
Een drinkfles neemt geen ruimte in in het konijnenhok, maar hangt daar buiten.
Nadelen van een drinkfles voor konijnen
Konijnen kunnen er niet lekker gulzig uit drinken, en daardoor drinken ze vaak ook te weinig, wat weer blaas- en nierproblemen kan geven. Zeker op warme zomerdagen kan het niet door kunnen drinken een probleem zijn, omdat juist dan water drinken helpt om af te koelen.
Konijnen kunnen trekken aan de tuit van de drinkfles opdoen als bezigheid tegen verveling, of aanleren uit frustratie omdat er niet snel genoeg water uit komt. Wat er voor zorgt dat het water wel uit de drinkfles gaat, maar niet door de konijnen opgedronken zal worden. Ook kan het geluid erg vervelend zijn, zeker als de konijnen in huis leven.
Ook lijkt een drinkfles wel hygiënisch, maar groeien er erg snel algen en bacteriën in en zijn ze lastig goed schoon te maken. Met als gevolg dat je konijnen diarree kunnen krijgen van het drinken uit de fles.
In de zomermaanden kan het gebeuren dat de drinkfles werkt als een vergrootglas, waardoor brand ontstaat in het konijnenhok. Dit komt niet vaak voor, maar is wel mogelijk! Er is één geval in Engeland bekend waarbij mensen hun konijnen op deze manier zijn verloren.
Een erg groot nadeel van drinkflessen is ook dat de drinktuitjes vaak blokkeren. Er hoeft maar iets tussen het balletje in de tuit terecht te komen, en de drinkfles werkt niet meer. Haar, kalkaanslag, vuil, vorst. Het kan allemaal veroorzaken dat er geen water meer uit de drinkfles komt. Als je een dag weg bent en je merkt het niet, kunnen de konijnen dan dus een hele dag niet drinken! Dit kan altijd een probleem zijn, maar vooral in de winter. Zelfs als je een drinkfleshoes gebruikt, bevriest het tuitje nog steeds waardoor de konijnen toch geen water uit de fles krijgen.
Het is meestal niet de eerste keuze van nieuwe konijnenbaasjes, een waterbak. Toch is een drinkbak of waterbak beter voor konijnen, dan een drinkfles. Wij raden dus ook aan om minstens één drinkbak in het verblijf van de konijnen te zetten.
Voordelen van een drinkbak voor konijnen
Een drinkbak is erg makkelijk en goed schoon te maken. Er zijn zelfs drinkbakken die gewoon in de vaatwasser kunnen. Schaf 2 bakken aan, en je kan de één rustig in de vaatwasser doen, terwijl ze uit de andere bak drinken.
Konijnen hebben een natuurlijke drinkhouding als ze uit de waterbak drinken, en kunnen wat gulziger water binnen krijgen. Het kost weinig moeite, wat zeker in de zomer als het erg warm is, en in de winter als het vriest heel fijn is.
Een waterbak raakt niet verstopt, konijnen kunnen er altijd uit drinken.
Uit een ruime waterbak kunnen konijnen met meerdere tegelijk water drinken.
Een waterbak geeft koelte om tegenaan te liggen.
Nadelen van een drinkbak voor konijnen
Een waterbak neemt ruimte in in het verblijf. In een voldoende ruim hok zullen de konijnen er overigens geen hinder van ondervinden. Heb je het idee dat de drinkbak te veel ruimte in neemt? Ga dan eens na of de leefruimte die jouw konijnen hebben wel voldoende is.
Er kan bodembedekking, hooi en haren in de waterbak belanden. Dit is echter makkelijk op te lossen door de waterbak op een plek te zetten waar geen bodembedekking of hooi in de buurt ligt, konijnen hebben dat niet in het hele verblijf nodig. Wat betreft de haren: drinkwater moet dagelijks ververst worden, indien nodig vaker. Gewoon elke keer even controleren of er iets in de drinkbak zit en zo nodig het water verversen.
De konijnen gooien met de waterbak. Dit is simpel op te lossen door een grotere, zware hondendrinkbak te kopen. Dit zijn stevige stenen bakken, die niet opgetild of omgegooid kunnen worden. Ook zijn er waterbakken met sluitingsmechanismes te koop die je op kan hangen, deze zijn vaak te vinden bij de producten voor papegaaien, maar zijn door de stevigheid ook prima geschikt voor de konijnen!