Brandnetel

Veel mensen vinden het een vervelend onkruid, maar voor konijnen is het een gezonde lekkernij!

Brandnetel zuivert het lichaam in de lente en zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Rode bloedlichaampjes zorgen voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide tussen de longen en andere weefsels in het lichaam.

Er zitten mineralen in brandnetels die stimuleren de botten om kalk vast te houden. Verder zorgt brandnetel voor een goede ijzeropname en helpt het bij gewrichtsproblemen. Brandnetel is goed voor de nieren, en dan met name de brandnetelwortel. Het activeert de nieren om actief aan het werk te gaan en de afvalstoffen in het lichaam op te ruimen. Dit kruid kan een fijne toevoeging zijn aan het dieet van konijnen die last hebben van niergruis.

Je kan brandnetel vers voeren, gedroogd of als thee. Jonge uitgroei van brandnetel kun je zo voeren aan de konijnen. Zijn het volgroeide bladeren, laat ze dan na het plukken even een uurtje drogen in het zonnetje, de ergste prik gaat er dan uit. Ook in gedroogde vorm kan brandnetel gevoerd worden aan konijnen. Het is een kruid dat je veel tegen komt, zowel los als in kruidenmixen en gemengd door kruidenhooi.

Brandnetelthee kun je als kuurtje aan de konijnen geven. Maar overdrijf niet, want dan kun je de nieren te zwaar belasten. Wel met mate dus en geef altijd vers water naast thee.

Let op! Door het geven van brandnetel(thee) kan de urine van de konijnen iets donkerder zijn dan normaal.