Berk

In de herfst ligt het  berkenblad voor het oprapen!

Berkenblad mag als kruid aan konijnen gevoerd worden, zowel vers als gedroogd. Ook takken en de stam van de berk mag je geven, als knaaghout. 

Berk is een goede vochtafdrijver, helpt tegen huidaandoeningen zoals eczeem, houd de spieren en gewrichten soepel en ook kan berk helpen bij het afvallen. Berk verzacht pijn, het is een natuurlijke pijnbestrijder.

Konijnen kunnen berk zo opeten, maar je kan er ook thee van maken.
Berkenthee maak je van de blaadjes van de berk. Dat kan van verse blaadjes, maar ook van gedroogde blaadjes. Berkenthee zuivert het bloed en doet zweten, waardoor we telkens wat afvalstoffen kwijt raken.

Konijnen kunnen niet zweten, maar zullen wel meer plassen als ze berk eten of berkenthee gedronken hebben. Overdrijf niet, als je er te veel van geeft kunnen er ook belangrijke mineralen mee verloren gaan.

Berk bevat zoals veel boomsoorten wel looistoffen. In zeer grote mate kunnen die giftig zijn voor konijnen. Dan moet je echter wel hele grote porties voeren, en dat komt in de praktijk gelukkig niet veel voor. Maar let wel, zorg dat je berk echt in portiehoeveelheden aan de konijnen verstrekt.