Ananas

Mag een konijn ananas eten? En hoe zit het met ananas sap bij verstopping, mag dat nou wel of niet?

Konijnen mogen Ananas eten. In principe mogen ze de hele ananas hebben, dus ook de kroon en schil, maar in verband met pesticiden zijn de kroon en schil alleen aan te raden als het een biologische ananas betreft.

Het verse vruchtvlees, het sap en de kern van de ananas kun je wel veilig voeren. En zelfs de ananasplant kan aan konijnen gevoerd worden. Ananas is ook in gedroogde vorm te koop voor konijnen.

Het sap van verse ananas werd lange tijd aanraden bij verstopping, omdat ananas een enzym bevat wat dat voedselklonten afbreekt. Ananassap bevat echter ook veel suiker, en dat kan juist gasaanvallen veroorzaken. Ook kan het zuur juist zorgen voor maagproblemen als het verse sap lang op één plek in het konijnenlijfje blijft zitten, als er al een verstopping is. Dat is de reden dat ananas tegenwoordig niet meer geadviseerd word bij verstopping. Het kan preventief wel gegeven worden, maar op het moment dat er een (beginnende)verstopping is ontstaan, is het niet aan te raden om ananas te geven.

Ananas is wel een lekker snoepje voor konijnen, met mate in verband met de fruitsuikers. Ananas helpt het immuunsysteem sterk te houden, helpt bij gewrichtsklachten, is goed voor huid en gezichtsvermogen. Ook ondersteunt ananas de nieren.

Ananas bevat niet veel calcium. Het kan dus in beperkte mate gegeven worden aan konijnen die een calcium arm dieet moeten volgen door nierproblemen.

Voor alle fruitsoorten geld dat je ze met mate moet geven aan konijnen. Kleine porties, niet dagelijks. Konijnen vinden het heerlijk, en fruit bevat veel goede vitaminen en voedingsstoffen. De fruitsuikers in fruit kunnen echter snel diarree en gasvorming veroorzaken.