Peterselie

Peterselie is een kruid dat konijnen vaak na een castratie of andere operatie gevoerd krijgen. Om de één of andere reden is dat vaak net het kruid dat ze weer aan het eten krijgt na een operatie. Maar peterselie bevat ook gezonde voedingsstoffen.

Peterselie bevat veel vitamine A en vitamine C. Regelmatig, maar met mate, peterselie voeren helpt bij het behouden van een goede conditie. In peterselie zit ook ijzer, kalk en fosfor. De plant bevat een olie die rijk is aan apiol en myristicine. Peterselie wordt bij konijnen ingezet bij leverkwalen en gewrichtsproblemen. Verder bevordert het een normale darmwerking en verlicht het bij gas. Peterselie werkt ook vochtafdrijvend. Geef het daarom altijd met mate.

Peterselie remt de melkproductie bij konijnen die net moeder zijn geworden. Dat is de reden dat je peterselie niet aan zwangere en zogende moeders mag geven.

Peterselie kan vers, gedroogd of als thee gegeven worden aan de konijnen. De delen die je kunt gebruiken zijn de bladeren, stengels, zaden en wortels. Laat peterseliethee niet langer dan 5 minuten trekken, haal dan de peterselie er uit. Laat de thee nog wel verder afkoelen voor je deze aan de konijnen voert. Voor één kop (portie) thee is een afgestreken theelepel gedroogde peterselie voldoende.