Kruiden voeren aan konijnen is niet nieuw. Grote kans dat jouw grootouders of overgrootouders, die konijnen alleen hielden als voedseldier, al onkruiden uit de tuin plukten om aan de konijnen te geven.
Kruiden geven aan konijnen
Kruiden mag je aanvullend geven aan konijnen. Het is geen hoofdvoeding, overdrijf dus niet met de porties. Kruiden voeren mag vers, samen met de dagelijkse portie groenten, maar het kan ook in gedroogde vorm. Vaak mengen konijnenbaasjes de gedroogde kruiden door het hooi van de konijnen, om dat wat smakelijker te maken.
Een gezond voedingsschema voor konijnen is 70-80% hooi, 10-15% verse groenten, 5-10% kruiden en 5% konijnenbrokken.
De richtlijn is dus dat het dagelijkse voedsel van een konijn ongeveer voor 5-10% uit kruiden mag bestaan, dat zou ongeveer 20-50 gram kruiden zijn. Deze richtlijn is wel flexibel omdat er verschil zit in gedroogde en verse kruiden en omdat verse en gedroogde grassoorten een overlap hebben naar het hooi toe, en er ook wel overlap is naar de verse groenten toe.
Veilig, of toch niet?
Kruiden geven aan konijnen is niet heel simpel. Er komt best wat kennis bij kijken, informatie die helaas niet vaak op de verpakking van de kruiden vermeld staat, maar wel belangrijk is. Er zijn kruiden waar je zonder problemen vrij veel van kan geven, of het nou vers of gedroogd is. Maar er zijn ook kruiden waar je echt bewust mee om moet gaan.
Er zijn kruiden die giftig zijn, maar wel lijken op veilige kruiden. Er zijn kruiden die alleen gebruikt mogen worden in de homeopatie en niet als dagelijkse voeding voor konijnen, toch staan deze soms wel op lijsten met veilig voedsel voor konijnen op websites. Maar ook al koop je kruiden op een plek waar je van uit gaat dat het wel goed zit, moet je opletten: In dierenwinkels worden verpakkingen “konijnen en knaagdieren kruiden” verkocht die ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van je konijn.
Ook zijn er kruiden die in kleine porties wel veilig zijn, maar in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor konijnen, en ook zijn er kruiden waarvan bepaalde plantdelen niet veilig zijn en andere delen weer wel. Zorg dat je er zeker van bent dat je het juiste kruid plukt of koopt, dat het kruid veilig is voor konijnen (en ga daarbij niet alleen op de verpakking af!) en dat je goed weet in welke hoeveelheden de konijnen het kruid mogen eten.
Verse kruiden
Heb je een tuin, dan kun je vaak uit eigen tuin heel wat grassen en kruiden oogsten voor de konijnen. Denk aan geplukt gras van het grasveld maar ook veel onkruidsoorten zoals paardenbloem en brandnetel zijn geschikt voor konijnen. Op onze website vind je veel informatie over welke kruiden en welke delen van kruiden je aan konijnen mag voeren.
Let bij het voeren van verse kruiden wel op een aantal dingen:
Pluk niets waar honden, katten en vossen komen, dit in verband met wormbesmettingen.
Pluk geen kruiden langs drukke verkeerswegen.
Zorg dat je zeker weet dat je het juiste, veilige kruid geplukt hebt.
Was en controleer de kruiden goed voor je ze aan de konijnen geeft.
Gedroogde kruiden
De gedroogde kruiden zijn wel meer in opkomst. Je ziet ze in steeds meer dierenwinkels staan en er zijn zelfs speciale webwinkels voor konijnen die gedroogde kruiden op bestelling verpakken en verkopen. Gedroogde kruiden hebben een aantal voordelen, ze zijn makkelijk te bewaren en hebben een lange houdbaarheid en ze zijn het hele jaar door beschikbaar.
Als het gaat om de geneeskrachtige werking kunnen gedroogde kruiden niet altijd op tegen de verse varianten. Een aantal stoffen zitten echt alleen in de vers geoogste planten, en verliezen kracht op het moment dat een plant gedroogd wordt. Ook zijn de geneeskrachtige delen van een plant niet altijd de delen die verwerkt zitten in de kruiden die voor konijnen aangeboden worden, het kan ook een restproduct zijn. Maar soms verliest een kruid na het drogen juist niet de werking, maar is deze juist anders of sterker dan bij de verse variant: Neem je 100 gram verse kruiden bevat dat vaak minder werkzame stof dan 100 gram van het zelfde kruid in gedroogde vorm. Gedroogd kan dus ook zeker geconcentreerder zijn!
Wij zien helaas regelmatig dat producten verkocht worden in webwinkels en dierenwinkels met op de verpakking een konijn of onder een lijn voor “konijnen en knaagdieren voeding” maar waarvan de ingrediënten niet veilig zijn voor konijnen. Controleer dus altijd goed of wat je gekocht hebt ook echt veilig te geven is! Konijnen en knaagdieren worden in regelgeving vaak onder één noemer gezet. Konijnen zijn echter geen knaagdieren. Wat voor een hamster of muis (omnivoren) geschikt is, is niet altijd voor een konijn (folivoren) geschikt! Zorg als konijnenbaasje dus echt dat je weet wat je voert!
Meer informatie?
Op deze website leggen wij alles uit over konijnenvoeding. Dus ook over kruiden, zowel in verse als gedroogde vorm. En wist je dat van veel kruiden zelfs thee gezet kan worden voor konijnen?
Een overzicht van alle kruiden voor konijnen, op alfabetische volgorde.
Zoeken op geneeskrachtige werking van een kruid