Cranberry

Hoewel mensen cranberry vaak bitter vinden, eten konijnen ze meestal wel graag. Cranberry bevat veel vitamine C.

Omdat cranberry  veel vitamine C bevat, wordt het veel gegeven aan konijnen die problemen hebben met de blaas en urinewegen.  Naast vitamine C bevat cranberry ook vitamine A en B-complex.

Cranberries staan bekend om de grote hoeveelheid vitamines die ze bevatten. Verder bevat het stoffen die er voor zorgen dat bacterien uit de blaas en urinewegen afgevoerd worden. Dat is de reden dat cranberry aangeraden word bij blaasonsteking en urineweginfeties.

De rijpe bessen van de cranberry mogen vers en gedroogd gegeven worden.  Verse bessen kun je het best door de helft snijden, zodat ze niet weg rollen als de konijnen er van willen eten. Ook cranberrysap kan aan konijnen gegeven worden.

Let wel op dat gedroogde cranberry’s bijna altijd voorzien zijn van een suikerlaagje.  Ook cranberrysap bevat vaak veel suiker. Dit is omdat mensen het anders niet lusten. Geef konijnen cranberryproducten waar suiker aan is toegevoegd wel echt met mate, veel suiker is niet goed voor de spijsvertering en veroorzaakt diarree. En let ook goed op met wat voor en hoeveel suiker de bessen gezoet zijn, en of er olie aan toegevoegd is. Het is het best als dat met mate is, en met een natuurlijk fruitsuiker gedaan is.

Als een konijn cranberry eet, kan de urine daar door verkleuren.  Dat komt door de proanthocyanidinen (donkerblauwe kleurstoffen) die van nature in cranberries aanwezig zijn.

Voor alle fruitsoorten geld dat je ze met mate moet geven aan konijnen. Kleine porties, niet dagelijks. Konijnen vinden het heerlijk, en fruit bevat veel goede vitaminen en voedingsstoffen. De fruitsuikers in fruit kunnen echter snel diarree en gasvorming veroorzaken.